Hűtés-fűtés

A napelemes rendszer és a klimatizálás kedvezően illeszthetőek egymáshoz, hiszen a hűtésre is akkor van a legnagyobb szükség, mikor a napelemek a legtöbbet termelnek. A MAVIR ZRt. adatai szerint kánikulában 15-20 százalékkal nagyobb az áramfelhasználás a megelőző és a következő hűvösebb időszakok értékeihez képest, ami azt jelenti, hogy a nyári fogyasztási csúcs egyértelműen a klímáknak tulajdonítható.

designsolar-napelemes-klima

A megtermelt energia viszont fűtésre is használható, hiszen a korszerű, inverteres klímák nagyon jó hatásfokkal alkalmazhatóak hűtésre és fűtésre is. Ezek egyrészt gazdaságosabban nyerik ki a meglévő energiát a környezetből, másrészt alacsonyabb környezeti hőfok mellett is képesek melegíteni. Nagyobb mínuszokban azonban a hatásfok jelentős csökkenése miatt már értelmetlenné válik a hőszivattyús elven működő fűtés, ezért leginkább átmeneti időszakra javasoljuk ezt az alkalmazási módot.

Ha pedig már rendelkezik napelemmel, és szeretné klímával felszerelni lakását, akkor a napelemes rendszer bővítésével kiegészítheti a meglévő termelését, hogy ezért se kelljen fizetnie áramszolgáltatójának.

Comments are closed